Vill du utbilda dig till hundfrisör?

Välkomna till Hundfrisörutbildning!

Vad kul att du är intresserad av vår grundläggande utbildning till framtidsyrket hundfrisör. Vi upplever en stor efterfrågan på kompetens just inom detta område och antalet hushåll med hund ökar ständigt.

Vi har sedan 2006 diplomerat närmare 350 hundfrisörer från hela Norden.

Det är idag brist på yrkeskunniga hundfrisörer runt om i landet. Att jobba som hundfrisör är ett härligt yrke där man får kombinera omsorgen om djuren med sin skapande ådra. Kom ihåg att yrket är fysiskt krävande, speciellt för axlar, rygg och händer. Det är ibland ett ganska smutsigt och blött yrke och eleven måste veta att inga pälsallergier finns.

Vi tar in 6 elever vid varje kurstillfälle som infaller 2 gånger per år (vår och höst).

Nästa kurstillfälle:

2023 Vår 6 mars – 28 april (Fullt) Avslutad utbildning

2023 Höst 11 september – 3 november  (Fullt) Avslutad utbildning

2024 Vår 11 mars – 3 maj  (Fullt) Pågående utbildning

2024 Höst 30 september – 22 november (5 platser kvar) Sök nu!

Intresseanmälan till Hundfrisörsutbildning

Ansök direkt via formuläret eller genom att maila dina uppgifter till info@dogplanet.se. Efter anmälan skickar vi ett intresseanmälningsformulär via e-post till dig. Ca 10 sökande kallas till intervju varav 6 väljs ut till utbildningen.

Mer information om utbildningen

Klicka på rubriken för att läsa mer om respektive del.

Grundläggande utbildning till hundfrisör

För att bli antagen till utbildningen behöver man inte ha tidigare erfarenhet av trimning eller klippning, men en stor fördel är att ha god kännedom om yrket tex. genom studiebesök, praktik på trim eller genom jobb på hunddagis. Det är också önskvärt att den sökande har en plan med sin utbildning och gärna har gjort viss research gällande behovet av hundfrisör i sitt område.

Planerar du att satsa på yrket hundfrisör är det viktigt att ha ett mycket stort hundintresse och gärna vara konstnärlig. Utbildningen ger en god kännedom och färdighet i att ”vardagstrimma” de flesta raser och en bra grund för fortsatt specialisering.

Utbildningens syfte är att ge bred pälsvårdskännedom, inte till att bli rasexpert, vilket kräver många timmars erfarenhet och stort intresse för den valda rasen.

Utbildningen

Undervisningen hålls i Dog Planets lokaler på Valhallavägen 192 i Stockholm. Skolan har utbildningslokaler anpassade till ändamålet. Det finns all utrustning som behövs i ett modernt hundtrim och alla elever har en egen arbetsstation. All litteratur som behövs under utbildningen ingår. Under utbildningen finns det möjlighet att köpa in utrustning till din nya verksamhet till mycket förmånliga priser. Du har också som Dog Planet diplomerad hundfrisör rabatt hos flera bra leverantörer efter utbildningen.
Skolan anordnar alla praktikhundar under kursen samt erbjuder viss hjälp för att ordna arbetspraktik om så önskas efter genomförd utbildning.

Obligatoriskt kursupplägg ca 350 lärarledda lektioner fördelat på

8 veckors lärarledd praktisk och teoretisk undervisning, måndag till fredag 9-16. Sju kvällar 16-18 varierande föreläsningar. Alla praktikhundar under kursen tillhandahålls av Dog Planet hundfrisörskola (ca 150 inbokade elevklipphundar under varje kurstillfälle) För att erhålla diplom så måste man klara ett teoretiskt och praktiskt prov vid kursens slut och ha max 10% frånvaro.

Valfritt efter utbildningen - lärlingsplats/egen praktik hos etablerad hundfrisör

Efter utbildningen rekommenderar vi att man gör en lärlingspraktik hos en etablerad och erfaren hundfrisör i ditt närområde. Vi hjälper gärna till med ett samtal för att ordna detta. Har man svårt att få praktikplats i sitt närområde försöker vi i största möjliga mån erbjuda de elever som önskar 4 veckors lärlingsplats på Dog Planet eller hos någon av våra speciallärare. Lärlingspraktiken gör att du blir mycket snabbare i ditt hantverk. Tanken är att du skall kunna göra runt 3-4 hundar om dagen då du är fullfjädrad hundfrisör.

Återknytningshelg

För att ytterligare höja kvalitén på vår hundfrisörutbildning kommer vi vissa år att erbjuda våra diplomerade elever återknytningshelger. PGA COVID INSTÄLLD PÅ OBESTÄMD TID.

 • *Under denna helg har du som tidigare elev möjlighet att ställa de frågor som har samlats under några månader av praktik och eventuellt eget företagande till våra duktiga lärare.
 • Viss uppfräschning av tidigare studier (vissa delar).
 • Möjlighet att träffa dina kurskamrater igen och utbyta tips och erfarenheter.
 • Möjlighet att köpa och sälja utrustning och varor till varandra samt att utbyta tjänster.
 • Föreläsning av kända profiler inom hundbranschen såsom Memea Mohlin, Torbjörn Skaar, Mia Övernäs mfl.

Återknytningshelgerna är valfria och kommer inte att påverka din möjlighet till diplomering men vi ser gärna för din egen nytta att du kommer. Återknytningshelgerna ingår i kursavgiften.

Mer information / Utbildningens mål

Eleven skall efter genomgången utbildning kunna hantera de vanligaste raserna vad gäller pälsvård, skötsel och enklare djursjukvård. Syftet är att eleven skall kunna starta eget företag eller bli anställd inom verksamhetsområdet.

Kurslitteratur (som ingår i utbildningen)
 • Trimma och klipp, Carina Rohm
 • Utlimate dog grooming, Eleen Geeson
 • Första Hjälpen – Ylva Trygger m.fl.
 • Pälsvårds-kompendier varierande hundraser

På skolan finns också ett flertal böcker, DVD filmer samt Trim och klippbeskrivningar för varje ras som man får låna och ska läsa/titta igenom under utbildningens gång.

Våra lärare

Huvudlärare: Li Vrethammar

Huvudlärare: Jennifer Ferrow

Lärare: Rebecca Govik

Lärare: Paula Andersson

 

Specialister på rasdagarna* (namnen kan variera/med reservation för ändring):

Jennifer Farrow – Pudel, Golden, Flat

Rebecca Govik – Schnauzer, spaniel raser

Li Vrehammar – Lagotto, Jack Russel, Tax, Border Terrier

Paula Andersson – Designraser (Doodle/poo), Pälsar med enkelt hårlag (York, Malteser, Shih Tzu mfl)

På dessa dagar* kan vi ha en eller flera personer/lärare som hjälper till och visar.
Lärarna som hjälper till dessa dagar har varierande specialområden/erfarenheter/kunskaper och personligheter.
Vi gör en sammansättning av personer som gör att undervisningen blir så relevant som möjligt.
Målsättningen för oss i sin helhet är att leverera en utbildning med så hög standard som möjligt både på rasspecifika dagar och andra dagar.

Rektor: Charlotta Josephson

Administration och kursupplägg: Charlotta Josephson, Camilla Uhre

Ekonomi & Avtal: Monica Abrahamsson- Helios Consulting

Föreläsare
 • Hantera hund – Alex Fyhr, Dog´s by Fyhr, Ego Dog’s
 • Asian Fusion/Fear free/Sociala Medier – Paula Andersson, Rosenlundhund.
 • Starta och driva företag på ett framgångsrikt sätt – Charlotta Josephson, Boomerang Projektbyrå
 • Ekonomi, Bokföring & bolagsform – Carina Hedrum, Revisor PBAB
 • Första hjälpen kurs för hundfrisörer – Lisa Bång, Djursjukvårdare, Evidensia
Pris & Betalning

Avgiften för utbildningen är totalt 50 000sek exklusive moms. All kurslitteratur, föreläsningar och elevklipphundar ingår. Alla lektioner är lärarledda och all utrusning du behöver finns på skolan.
Om du fått besked att du är antagen och har bestämt dig för att deltag så betalar du en anmälningsavgift på 8000sek exklusive moms.
Den resterade delen av kursavgiften på 42 000sek exklusive moms skall vara fullt inbetald senast 2 månader innan kursstart.

Moms tillkommer med 25%

Boende och mat tillkommer. Inkvartering kan ordnas via inackordering, vandrarhem och hotell i närheten.
Möjligheten att medtaga egna hundar är begränsad.

OBS: Du är anmäld först när anmälningsavgiften är inbetald.

Ovanstående information är med reservation för eventuella ändringar