Filosofi

Att ha, driva eller arbeta på ett hunddagis är ofta något som ses som ett mindre seriöst arbete. Jag menar, hur svårt kan det vara att rasta några hundar om dagen? Detta är en vanlig tanke hos människor som faktiskt inte vet hur mycket tid och engagemang just vi lägger ner i vår flock. Varje hunddagis får prata för sitt och detta är endast våra tankar och en förklaring för hur vi har valt att ha det hos just oss. Denna filosofi har växt fram ofta genom skräckexempel för hur man inte vill att det ska vara på dagis, vår personal har haft andra arbeten inom hunderiet och fler erfarenhet av andra hunddagis. Vi tar inte upp här eller hänger ut någon för varje dagis får ha sina tankar och sina rutiner för hur dem vill att det ska vara. Rätt och fel? Det bestämmer hundägaren, vad som känns bra efter ett möte live inne hos våra hundar för att se att vi faktiskt inte bara pratar utan även kan visa resultat av vårt arbete.

Många vet att ha en hund hemma ofta är tillräckligt svårt. Många av våra kunder har problem med att hunden drar i kopplet, gör utfall eller drar på vilt. Varför är det då så lätt för oss? Hur får vi tio hundar att gå fint i kopplet bredvid oss och vara lösa som grupp? Hur kan det fungera? Svaret är att självklart är det inte lätt för oss heller men till skillnad från när man köper sin hund (som då oftast är valp) är att man har som mål att göra den till en högt älskad familjemedlem, man börjar alltså med att skapa en relation, sen när problemen dyker upp ett efter ett så börjar man ställa krav och uppfostra sin hund. Vi gör tvärt om. När vi bygger vår flock på dagis så börjar vi att ställa krav på hunden, visserligen på ett tryggt sätt med mycket rutiner och alla gör likadant men relationen är inte något vi får direkt utan den dyker upp ju mer och mer hunden förstår sin plats i flocken.

10456046_633263116758613_8543685164552238744_n-2

Nu låter detta väldigt hårt kanske, dominans kanske någon säger och till viss del har ni rätt. Men vi på dog Planet förknippar inte ledarskap/dominans med hårda ord eller hårda tag. Det förknippar vi med tydliga regler, att vi ser individen men behandlar alla lika och genom att ligga ett steg före hunden. Vi jobbar mycket med röst och beröring. När hunden gör något galet så tar vi en diskussion med den enskilda hunden och givetvis likadant om hunden gör något bra. Vi styr och ställer i det mesta, hundarna får leka, men bara tills en viss nivå. Hundarna får vara lösa så länge de lyssnar även om de lekar osv. Hos oss finns ingen direkt rangordning, en starkare hund ska inte få tjafsa med en svagare samtidigt som en svagare inte behöver gå runt till alla hundarna och fjäska för dem. Det ska vara harmoni, den enda viktiga informationen blir den som kommer från hunddagisfröknarna.

Detta skapar rutiner och trygghet framförallt för oss där vi kan lita på våra hundar och för våra hundar som älskar sitt dagis! För trots dessa regler och rutiner så får våra hundar långa promenader och eftersom de inte drar i kopplet så sliter vi dagisfröknar inte ut oss fysiskt och promenaderna blir extra roliga. Dessutom får alla hundar vara lösa (de få som inte kan det har lina eller får ett besök i rastgård då och då) och stressen ska vara obefintlig. För något som är jobbigt med hunddagis är att arbeta i en ständigt skällande/pipande miljö, där hundarna röjer så fort de kommer lösa och där inte alla hundar på dagiset kommer överrens. Det gör de hos oss och tvivlar ni så är det bara att boka ett besök med er hund och se hur vi har det. För så trygga är våra dagishundar att de ligger och sover/vilar samtidigt som vi har dagismöten med nya för dem okända hundar faständ deras grindar till rumman står öppna. Våra ledord är Trygghet, Rutiner, Flockkänsla och Gemenskap!